Какво термо бельо да използваме под сухия костюм?

Posted By: admin2 on Dec 17, 2019 in Blog, Media

Полезно! 

Какво термо бельо да използваме под сухия костюм? 

Еднозначно това е бельото, с което ще се чувствате най-комфортно за конкретната температура на водата. Звучи просто и логично, но за да постигнем подводната нирвана и да завършим успешно дайва трябва съблюдаваме някои правила:

  • За по-голям комфорт е по-добре да ни е леко хладно, отколкото леко топло. От топлото се обезводняваме, а също така и повишава пулса, кръвното налягане и излага търпението ни на изпитание.
  • Не използвайте натурални материи. Те не извеждат влагата на вън и в случай на протичане на костюма те задържат водата, ставате изключително тежки, и влошават драстично топлоизолационните си свойства.
  • Обратно – многослойните високо технологични термо костюми с три или четири слоя работят отлично дори и напълно мокри запазват над 80% от термоизолационните си свойства.
  • Най-добрите материали не само че не губят свойствата си при пране, а даже ги увеличават след 4-5 пранета. Обикновено са съставени от четири различни слоя, като един от тях е с кухи синтетични влакна. Дори да са много дебели, те не искат много допълнителни тежести, леки са за носене, но и тежки за плащане. :))
  • Многослойно обличане – най-универсален и по-евтин  вариант, при който използвате различни беля едно върху друго в зависимост от моментната температура на водата. Тънкото скиорско или моторджийско термо бельо в съчетание с полари или тинсулейтови продукти са по-евтини и са много удобни за многослойното обличане. Покриват голям диапазон от температури.
  • Тинсулейтните материали са най-топли, но губят постепенно от свойствата си след всяко пране.
  • Най-евтини и топли са тип скиорски “оверали”, но са некомфортни, защото запаряват и при намокряне губят 40% от свойствата си, и изискват повече допълнителна тежест.

Абе, както е казал поета: всичко хубаво под един покрив не вирее или за всеки влак си има пътник????! :)))

Please follow and like us:
error

leave a comment

error

Be in touch! Please spread the word :)

Share by Email
Facebook
Facebook
Instagram
YouTube
YouTube