Как да изберем термобелъо за сух костюм?

Posted By: admin2 on Mar 22, 2020 in Blog, Media

Термобельото е неотменна част от сухия костюм. Въпреки че свързваме употребата на сухия костюм със студена вода то незабравяйте, че името му е СУХ КОСТЮМ а не ТОПЪЛ КОСТЮМ. Топъл в действителност го прави термобельото.

Има много видове и класификации на термо бельото и може да се говори много, но аз ще ви дам сега малко по-практична информация за него. Топло и студено са човешки понятия, а в термодинамиката всичко над абсолютната нула е топлина. За това ще говорим само за отопление на тялото, което не значи автоматично студена вода????. Както казах „топло“ е относително понятие и затова дори „топлата“ вода например 28С ще ви доведе до хипотермия ако останете достатъчно дълго време в нея тоест друго, което трябва да отчетете е колко време ще сте изложени на съответната температура.

Обмена на топлина е балансов процес – балансово уравнение, при което от едната страна на равенството имаме количество вкарана топлина – в случая изработената от човешкото тяло, и от другата страна на равенството са загубите на топлина в случая околната среда – водата. Когато равенството е нарушено в едната страна имаме охлаждане, което в човешкия организъм след ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ довежда до хипотермия или, в обратната посока, до вежда до прегряване и топлинен удар. И двете състояния са много опасни и могат да доведат до смърт. По време на рекордния ми дайв -233м по едно време се опасявах, че мога дори да умра от хипотермията, която имах в последните 2 часа на дайва, но, видимо, устисках????.

В онлайн курса ми, можете да прочетете по-подробно за това, както и още много теоретична и практична информация за сухите костюми, белята и плаваемоста, а аз сега се връщам на темата с това, че и най-тънкото термо бельо може да ви стопли в „топла вода“????. 

Та как да си изберем бельо. Най-важната особеност на термо бельото е да ви защитава термично и за това особено значение има не само дебелината, а и от какво са направени. В Филипините се гмурках със сух костюм и тънко бельо на 25С и ми беше много добре, един ден си намокрих бельото на лодката и трябваше да влезна по фланелка горнище на анцунг, къси панталони и чорапи – умрях от студ под водата – въпреки че бях по-дебело облечен. Това е защото бяха от естествени материали – предимно памук – най-неподходящият материал под водата. Всеки плат има термичен коефициент в зависимост от съдържанието. Силно емпирично е да се съди по грамажа на бельото за термоизолационните му свойства. Това ще е вярно само и единствено ако сравнявате еднакви материали. Това което е правилно е термичното съпротивление на продукта или топлозагуби: Ват на метър квадратен градус Келвин. Също така много важно е до колко вашето бельо запазва свойствата си при пълно намокряне и дали отвежда качествено влагата от вътре на вън. За съжаление много от производителите не дават тези информации, а дават само грамаж, с което по-скоро се ориентирате за каква вода стават, а не кой продукт е по- качествен. е по-качествен от тази гледна точка. Какви са условията над водата също имат значение. Има няколко стратегии които се използват при избор и покупка на бельо. 

Стратегия А:

купувате различни дебелини от еднослойни различни но доказани материали, като полиестер с полартек например, които можете да ги обличате един върху друг и да ги комбинирате – по-евтин, малък и универсален вариант, който покрива голям температурен диапазон и можете да ги носите и над водата дори в ежедневието – много удобно при пътуване. За съжаление така комбинирате и недостатъците на тези материали. Например полартека отвежда влагата от вътре на вън но не така качествено както многослойните белья.

Стратегия Б:

купувате високо технологични беля с многослойна структура 3,4 до 5 слоя. Те са отлични продукти. Отвеждат влагата, запазват голям процент от свойствата си при пълно намокряне. Но такива продукти са скъпи, обемни и с ограничен температурен диапазон, така че ще ви трябват няколко. Също така можете да ги използвате ограничено извън дайвинга

Един високотехнологичен който да покрива основният температурен диапазон с един – два еднослойни, които да можете да облечете отдолу, при по-студена вода а при по-топла вода носите само тях.

Стратегия АБ:

Преценете колко и в какви води се гмуркате и ще се гмуркате за да направите своя избор. И какви са приоритетите Ви. Спазвайте един принцип: Не ползвайте повече от три слоя дрехи защото няма полза и почват да си пречат особено при проблема с влагата и потта – има научни изследвания по този въпрос в САЩ и това са заключенията им.

Аз разбира се съм пробвал всичките стратегии и сега използвам Стратегия А, защото покрива приоритетите ми : простота, удобство, малък обем, голям температурен диапазон около 80% от това в което се гмуркам като температура и време на дайва. И още – аз не се гмуркам във води по студени от 13С ????. Но за продължителен технически дайв на 13С-21С бих използвал Стратегия АБ, и така да извлека максимума от свойствата на високо технологичния продукт и да елиминирам опасността от хипотермия в случай на пълно намокряне.

И НЕЗАБРАВЯЙТЕ: ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО – или както вече уточнихме и здравото тяло и здравия дух са най-добрата защита от вирусите???? – спорт, диета и гмуркането ще е темата на следващият ми пост заедно с лека практична програма как да започнем с подготовката за лятото в условията на блокадата.

Please follow and like us:
error

leave a comment

error

Be in touch! Please spread the word :)

Share by Email
Facebook
Facebook
Instagram
YouTube
YouTube